برای پرورش صحیح کودک باید مواردی را در نظر داشت. یکی از این موارد کم کردن آسیب اجتناب ناپذیر به عزت نفس کودک و تلاش جهت ترمیم سریع و ارتقا آن است.
عزت نفس خودپندارهی ما و قضاوت ما نسبت به خود ما است که چقدر خوب و دوست داشتنی هستیم. نکتهی اول و اساسی این است که حتما باید خود والدین عزت نفس بالا داشته باشند. خودشان را دوست داشته و برای این موجود دوست داشتنی تمام کارهای خوب و مفید را انجام داده و هیچ کار بد و خطرناکی علیه خود نمی کنند.( سیگار، قلیون، رانندگی پرخطر،مانند اینها از مصادیق بارز خود نادوستی هستند).
در کلام نیز والدین نسبت به هم و نسبت به کودک این را نشان می دهند که چقدر خوب و دوست داشتنی است. با دادن توجه مثبت غیرشرطی “نوازش”. والدینی که برای کودک وقت می گذارد، به حرف وی گوش می دهد، با او بازی می کند، به قول های خود عمل می کند، ثبات در رفتار و احساسات دارد، نمی دانم و نمی توانم را به راحتی به کودک می گوید و در این ندانستن و نتوانستن حال بدی ندارد و می تواند کمک بگیرد، به تدریج عزت نفس بالا را در کودک موجب می شود.
مورد دیگر عادت دادن کودک به مطالعه و رجوع به کتاب جهت یافتن پاسخ سوالات از طریق مداومت ایشان به همراهی با کتاب است. از بین کتاب های معین شده برای گروه سنی او، کتاب هایی را انتخاب می کنیم که ترویج دهنده نگاه حزبی، سیاسی و دینی نباشد. خرافی و توهمی نباشد. قصه های عاشقانهی جاهلانهی عرفی تاریخی نباشد. آموزش دهندهی فکر کردن و سوال پرسیدن باشد، نه اینکه فکر خاصی را به او تزریق نماید.
و دیگر اینکه مسئولیت پذیری و مثبت نمودن اعتماد به نفس، از طریق اینکه متناسب با سن و توانایی های کودک به او اجازه بدهند تا کارهایی را انجام بدهد و از تحقیر و تنبیه کودک به واسطهی اشتباهاتش خودداری نمایند.
جهت مطالعه بیشتر: الفبای فرزند پروری
احسان رضاپور لرکی
- Tags: فرزند پروری